Ağrı çekmekten yoruldum çok acı çekiyorum…

Ağrı Tedavileri

Durumu daha iyi anlayabilmemiz için vücudumuzu bir ülkeye ve sinir sistemini sınırı koruyan bir askeri birliğe benzetelim.

Bu birliğin sınırı korumak için bir gözetleme kulesine yani sinirler, komutana yani beyine ve savunma birliklerine yani immün sisteme ihtiyacı var. Düşman yani hastalık geldiğinde gözetleme kulesi tehdidin yaklaştığını komutana bir telgraf (ağrı) yoluyla bildirir ve komutan savunma birliklerine gerekli emirleri vererek saldırmalarını ve düşmanı bertaraf etmelerini sağlar. Düşman def olduğu için gözetleme kulesinin artık telgraf atmasına yani ağrı yapmasına gerek kalmaz. 

  • Düşman çok güçlü ve savunma birlikleri onu bertaraf edememiştir ve gözetleme kulesi telgraf çekmeye(ağrı sinyali yollamak) ve komutandan yardım istemeye devam ediyor yani hastalığın kendisi iyileşmemiş veya doğru teşhis konulmamış.
  • Düşman bertaraf edilmiştir fakat gözetleme külesi öğle korkmuş vaziyette ki kafayı yemiş gördüğü her şeyi düşman sanıp komutana telgraf (ağrı) çekiyor. (periferik sensitizasyon)
  • Düşman bertaraf edilmiş ama komutan öğle korkmuş ki karar verme yetisini kaybetmiş ve gelen her telgrafı ağrı telgrafı sanıp saldırı emri veriyor. (santral sensitizasyon)
  • Savunma birlikleri korkudan kafayı yemiş düşman bertaraf olsada komutan emir vermeksizin saldırıya devam ediyorlar ve artık kendi ülkelerine zarar veriyorlar. (enflamasyon)

İşte ağrınızın geçmemesinin sebebi bu durumlardan biri veya bir kaç tanesinin birlikte devrede olmasıdır. Bu anlattıklarım aslında kronik ağrının altında yatan mekanizmaların kabaca tabiridir.

Önce bir müfettiş gibi tahkikat yaparak önemli ipuçlarını topluyor (hastayı dinleme ve vurucu sorular sorma, muayene, tetkik, tanısal blok) ve bu kargaşaya sebep olan sorunluları tespit ediyoruz.

  • Sorumlu düşman yani ana hastalık ise ana hastalığı bizzat tedavi ediyor veya diğer branşlardan konsültasyon isteyerek onlarında tedavi sürecine dahil olmalarını istiyoruz.
  • Sorumlu gözetleme kulesi yani sinir ise genelde girişimsel Algolojik işlemlerle veya ilaçlarla gözetleme kulesini sakinleştiriyor kendine gelmesini sağlıyoruz.
  • Sorumlu komutan yani beyin ise daha çok ilaçlar, psikoterapi, bilişsel davranışsal tedaviler gibi yöntemlerle komutanı sükunete ve aklı selim davranmaya doğru kararlar vermeye davet ediyoruz.
  • Eğer sorumlu kafası karışık askeri birlikse yani bölgesel enflamasyon, ilaçlar veya algolojik işlemlerle bu durumu kontrol altına almayı planlıyoruz.
Uzm. Dr. Navid Atarod
Algoloji Uzmanı

Randevu Alın

Muayene ve Tanı

Başarılı Tedavi

Zamanı Kendiniz Belirleyin, Sağlığınıza Öncelik Verin

Randevu almak artık daha kolay! Uzman doktorlarımızdan randevu almak için bizi arayın ve size en uygun saatte randevunuzu oluşturalım. Sağlık kontrolünüzü planlamak için randevunuzu hemen alın!

Son Yazılarımız

Bel fıtığının sayısı önemli mi?

Bel fıtığının sayısı önemli mi?

Ülkemizde MR cihazının çok olması ve çok ulaşılır olması bir sürü gerekmeyen hastaya MR çekilmesine ve aslında hastalık olmayan ve sadece…

Niye ağrı çekiyorum ben? Ağrısız yaşam mümkün mü?

Niye ağrı çekiyorum ben? Ağrısız yaşam mümkün mü?

Niye ağrı çekiyorum ben? Ağrısız yaşam mümkün mü? Ağrı Tedavileri Niye ağrı çekiyorum ben? Ağrısız yaşam mümkün mü?   Hep Ağrı’dan…

Ağrı çekmekten yoruldum çok acı çekiyorum…

Ağrı çekmekten yoruldum çok acı çekiyorum…

Ağrı çekmekten yoruldum çok acı çekiyorum… Ağrı Tedavileri Ağrı çekmekten yoruldum çok acı çekiyorum doktor doktor gezmekten yoruldum benim neyim var?…

Yorumlarınız Bizim İçin Değerli

Bu konudaki düşüncelerinizi bizimle paylaşarak bloglarımıza katkıda bulunun. Yorumlarınız, konuyu daha da zenginleştirir ve farklı bakış açıları sunar. Sizden gelecek geri bildirimler bizim için çok değerli. Siz de aşağıdaki alanı kullanarak düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Instagram