Algoloji Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Algoloji Uzmanı Olunur?

Algoloji, ağrı bilimi anlamına gelir ve tüm ağrılı hastalıkların özellikle uzun süren ağrıların ki biz buna kronik ağrı diyoruz, önlenmesi, teşhisi ve yönetimi ile ilgilenen tıbbi bir uzmanlık dalıdır. Bu alanda çalışan uzmanlar, hastaların ağrılarını değerlendirmek, tanı koymak ve çeşitli tedavi yöntemleriyle ağrıyı yönetmek için eğitim alırlar. Ağrı yönetimi, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve günlük işlevlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla büyük önem taşır. Algologlar genellikle uzun süreli ağrı çeken ve standart tedavilere cevap vermeyen hastalarla çalışır.

Dolayısıyla  tüm ağrılı hastalıkların tanı ve tedavisinde doğrudan birincil olarak rol alır( bel ve boyun fıtığı gibi) veya bu hastalığı tedavi eden diğer hekimlerin konsültasyonu ile devreye girer ağrı kontrolünü sağlarlar(kanser ağrısı gibi).

Diğer tüm hekimlik branşları gibi biz  Algoloji uzmanları önce hastalıkların özellikle ağrılı hastalıkların tanısını koyarız, bunun için gereken tüm muayene, tetkik ve görüntüleme yöntemlerini kullanırız, fakat en önemlisi bunların yanı sıra tanısı konulamayan veya kaynağı ayırt edilemeyen ağrılarda devreye girerek görüntüleme altında ince bir iğneyi olası ağrı kaynağına yönlendirerek tanısal bloklar uygular ve ağrı kaynağını tespit ederiz.

Sadece ana hastalığı değil ağrıyı da ana hastalıkla birlikte ele alır ve ağrı kaynağına gerek ilaçlarla gerek görüntüleme altında uyguladığımız ileri düzey girişimsel ameliyatsız işlemlerle( girişimsel Algolojik işlemler) müdahale ederiz, ayrıca ağrının hastanın hayatında sebep olduğu diğer olumsuzlukları ( uyku bozukluğu, depresyon, anksiyete, engellilik ve …) tespit eder ve onları hedef alarak hastaların yaşam kalitesini artırırız.

  1. Sinir Blokları: Belirli sinir yollarını geçici olarak bloke eden lokal anesteziklerin enjekte edilmesi yoluyla yapılan işlemlerdir. Bu, özellikle sinir kökü iltihaplarında veya sinire bağlı ağrılarda tercih edilir.
  2. Epidural Steroid Enjeksiyonları: Özellikle bel ve boyun fıtıklarında uygulanan, inflamasyonu azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan steroid ve anestezik maddelerin epidural alana enjekte edilmesi işlemidir.
  3. Radyofrekans Ablasyon: Sinirleri sıcaklık yoluyla uyuşturarak ağrı sinyallerini bloke etmek için kullanılır. Rf iğneleri, özel probu ve cihazı vasıtasıyla yapılır, genellikle kronik bel ve boyun ağrılarında uygulanır.
  4. Pulsed Radyofrekans: Yüksek frekanslı elektrik akımıyla sinirleri uyarmak ve ağrıyı hafifletmek yöntemidir. RF iğneleri veya kateterleri ve özel probu ve cihazı vasıtasıyla yapılır, tek veya bir kaç seans şeklinde uygulanır ve vücutta kalıcı bir implant yerleştirilmez.
  5. Kriyoablasyon: Sinirleri soğuk vasıtasıyla uyuşturarak ağrı sinyallerini bloke etmek için kullanılır. Genellikle diz ve omuz ağrılarının kontrolünde kullanılır. Özel probu, iğnesi ve cihazı vasıtasıyla uygulanır.
  6. Nörolitik bloklar: Ağrı sinyallerini ileten sinirlerin işlevini durdurmak veya azaltmak için sinir tahrip edici kimyasal maddelerin sinir çevresine enjekte edilmesine denilir. Özellikle  kanser ağrısı gibi şiddetli ve tedaviye dirençli ciddi kronik ağrı durumlarında uygulanır.
  7. Ağrı pompa veya port uygulaması: Özellikle kanser ağrısı gibi şiddetli kronik ağrıları olan hastalar için tasarlanmış, ilaçları doğrudan omurilik sıvısına veya epidural bölgeye düzenli ve kontrol edilen dozlarda veren cilt altına yerleştirilen cihazlardır. 
  8. Nöromodülasyon Yöntemleri: Elektriksel uyarı vasıtasıyla ağrıyı hafifletme yöntemidir. Spinal kord stimülasyonu ve periferik sinir stimülasyonu bu kategoride yer alır. bu uyarıyı sağlamak için vücutta kalıcı implant yerleştirilmesine gerek vardır. Kronik nöropatik ağrıların tedavisi başlıca kullanım alanı olsada çeşitli kronik ağrılı durumların tedavisinde kullanılır.

Biz Algoloji uzmanları ağrıyı sadece bizi teşhise götüren bir ipucu olarak ele almayız, ağrının kendisinin hastaya neler yaşatabileceğini bilir ve ağrılı hastayla empati kurarak ağrısının yönetiminde rehberlik yaparız. Bunun için hastanın ağrısını vurucu sorularla ve muayene ile  sınıflandırır ve ağrı türüne göre uygun tedavi planını oluştururuz.

Önce tıp fakültesinden hekim olarak mezun olursunuz sonra Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon , Nöroloji yada Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanlarından birinde 4 yıllık bir uzmanlık eğitimi alırsınız, sonra yan dal uzmanlık sınavına girip kazanarak 2 yıl Algoloji yan dal uzmanlık eğitimi alırsınız ve bitirme sınavını başarıyla tamamlarsanız Algoloji uzmanlık ünvanını alırsınız bundan sonra size kısaca Algolog denilir.

Oldukça zor ve uzun bir yol, mecburi hizmet sürelerini de sayarsak lise mezunu olduktan sonra kabaca 17 yıl eğitim ve çalışma hayatı. 

“Artık Algoloji uzmanının ne yaptığını ve nasıl yetiştiğini öğrendiğinize göre siz siz olun bende ağrıyla uğraşıyorum diyenlere Algoloji uzmanlık diplomalarını sorun bu yollardan geçmişler mi öğrenin ki hem siz güvenilir ellerde olduğunuza emin olasınız hem bizim emeğimize haksızlık olmasın. Bu iş bir kaç kongre ve kursla olacak iş değil!! “

Uzm. Dr. Navid Atarod
Algoloji Uzmanı

 

Randevu Alın

Muayene ve Tanı

Başarılı Tedavi

Zamanı Kendiniz Belirleyin, Sağlığınıza Öncelik Verin

Randevu almak artık daha kolay! Uzman doktorlarımızdan randevu almak için bizi arayın ve size en uygun saatte randevunuzu oluşturalım. Sağlık kontrolünüzü planlamak için randevunuzu hemen alın!