Sfenopalatine Blok ve Radyofrekans

Tedavilerimiz

Sfenopalatine Blok ve radyofrekans Nedir?

Sfenopalatin gangliyon, yüz ve baş bölgesindeki ağrı sinyallerini ileten bir sinir ağıdır. Bu gangliyon, burun boşluğunun arkasında, sfenoid kemiğin yanında yer alır ve sempatik ve parasempatik sinir liflerinden oluşur. Sfenopalatin gangliyon (SPG) bloğu, özellikle yüz ve baş bölgesinde oluşan kronik ağrıların tedavisinde kullanılan ameliyatsız(minimal invazif) Algolojik işlemlerden biridir. Blokaj yöntemi geçici bir ağrı hafifletmesi sağlar ise Radyofrekans yöntemi tercih edilebilir.

  • Küme Baş Ağrıları: Özellikle şiddetli, tek taraflı baş ağrıları.
  • Migren: Kronik migren ataklarını hafifletmek için.
  • Trigeminal Nevralji: Yüzde ani ve şiddetli ağrı ataklarını kontrol etmek için.
  • Post-Dural Ponksiyon Baş Ağrısı: Spinal anestezi veya lomber ponksiyon sonrası ortaya çıkan baş ağrılarının tedavisi.
  • Ağrılı Diyabetik Nöropati: Yüz ve baş bölgesindeki nöropatik ağrıların yönetiminde.

C kollu skopi görüntülemesi eşliğinde ince bir sinir blok veya RF iğnesi vasıtasıyla ilgili bölgeye yaklaşılır, uyarı verilerek sinire komşuluk onaylandıktan sonra sinir blok edici lokal anestetik ilaçlar verilir veya RF cihazı ile RF tedavisi uygulanır. İşlem c kolu Skopi cihazın bulunduğu ameliyathane veya uygun Algoloji işlem odasında lokal anestezi altında yapılır.

İşlem süresi yaklaşık 15-20 dakika, genellikle işlemden 1 saat sonra evinize gidebilir ve aynı gün işinizin başınada dönebilirsiniz.

Hastalığın tanısı, şiddeti, ve hastanın durumu gibi bir çok faktör tedavi başarısını etkiler. Bu işlem çok farklı hastalık gruplarında yapıldığı için genel bir başarı oranından bahsetmek zordur fakat bir çok kronik yüz ve Başağrısı tedavisinde oldukça başarılıdır.

 Sfenopalatine blok ile sağlanabilecek başlıca faydalar şunlardır:

  • Ağrı Azaltma: Sinirlerin blokajı, baş ve yüz bölgesindeki ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Baş Ağrılarında Rahatlama: Migren ve diğer baş ağrısı türlerinde rahatlama sağlar.
  • Yaşam Kalitesinin Artışı: Kronik baş ağrılarının yönetilmesi genel yaşam kalitesini iyileştirir.

Kemiklerde ve diğer dokularda herhangi bir kesi uygulanmadığı için oldukça güvenli bir yöntem. İşlem sonrası ağrıların kısa süreli artması en muhtemel yan etkidir, fakat genellikle bir kaç gün içinde azalır, enjeksiyon yerinde morarma ve şişlik, baş ağrısı, allerjik reaksiyon ve düşük tansiyon diğer geçici komplikasyonlardır. Kanama ve enfeksiyon çok nadir gelişen komplikasyonlardır. Eğitimli ve tecrübeli ellerde yapılması, görüntüleme cihazı kullanımı ve steril olarak yapılması bu yan etkilerin olasılığını oldukça düşürür.

Sfenopalatine blok genellikle etkili bir ağrı yönetimi sağlar, ancak bu durumu tespit etmek için bir kapsamlı değerlendirmeden geçmelisiniz, Her hastanın durumu diğerinden farklıdır ve bazı hastalarda belirgin iyileşme olurken diğerlerinde pek rahatlama olmayabilir, bu konuda fikir sahibi olmak için bir Algoloji uzmanı doktoruna başvurmanızı tavsiye ederim.

İğne giriş yerinde cilt enfeksiyonu, kanama bozukluğu, tüm vücudu etkileyen ciddi enfeksiyonlar varlığında ve genel durum bozukluğu gibi durumlarda yapılamaz. 

Tedavilerimiz

Sfenopalatine Blok ve radyofrekans Nedir?

Sfenopalatin gangliyon, yüz ve baş bölgesindeki ağrı sinyallerini ileten bir sinir ağıdır. Bu gangliyon, burun boşluğunun arkasında, sfenoid kemiğin yanında yer alır ve sempatik ve parasempatik sinir liflerinden oluşur. Sfenopalatin gangliyon (SPG) bloğu, özellikle yüz ve baş bölgesinde oluşan kronik ağrıların tedavisinde kullanılan ameliyatsız(minimal invazif) Algolojik işlemlerden biridir. Blokaj yöntemi geçici bir ağrı hafifletmesi sağlar ise Radyofrekans yöntemi tercih edilebilir.

  • Kronik Sakroiliyak Eklem Ağrıları: Sakroiliyak eklem bölgesinde uzun süreli ağrı çeken hastalarda faydalı olabilir.
  • Sakroiliyak Eklem İltihabı: Eklemin iltihaplanması veya artrit nedeniyle oluşan ağrıların tedavisinde kullanılabilir.
  • Diğer Tedavilere Yanıt Vermeyen Ağrılar: Sakroiliyak eklem enjeksiyonu veya sakral lateral sinir blokajından kısa süreli fayda gören sakroiliyak eklem ağrılarında tercih edilebilir.

C kollu skopi eşliğinde 6-7 adet ince RF iğnesi paralel bir şekilde kuyruk sokumunun üst yan kısmına dizilir. Uyarı verilerek ağrı yapan sinir bulunduktan sonra RF cihazı ile Bipolar Termal RF ablasyon (sürekli yüksek frekanslı elektrik akımı ile ısıtma) tedavisi uygulanır. Bu tedavide ilgili sinirler genellikle 60-80 derece santigrat arası ısıtılarak tahrip edilir. Akabinde iltihap giderici ilaçlar yakılan sinir çevresine verilir. İşlem c kolu Skopi cihazın bulunduğu ameliyathane veya uygun Algoloji işlem odasında lokal anestezi altında yapılır.

İşlem süresi  yaklaşık 45-60 dakika arasıdır. Genellikle işlemden 1 saat sonra evinize gidebilir ve bir gün sonra işinizin başına dönebilirsiniz.

Eğer öncesinde Sakroiliyak eklem enjeksiyonu veya sakal lateral sinir blokajı yapılmış ve ağrınız kısa süreli de olsa rahatlamışsa, işlemin doğru yapılması durumunda bu işlemden fayda görme olasılığınız %80-%90 civarındadır. Hastadan hastaya değişkenlik göstersede en az 6-24 ay boyunca ağrınızı dindirir.

Sakroiliyak Eklem RF Ablasyonun sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:

  • Ağrı Azaltma: Sinir uçlarına uygulanan radyofrekans enerjisi, ağrı sinyallerinin beyine iletilmesini azaltarak ağrının hafiflemesine sebep olur.
  • Fonksiyonel İyileşme: Ağrının azalması, hareket kabiliyetini ve genel fonksiyonları iyileştirir.
  • Yaşam Kalitesinin Artışı: Kronik ağrının yönetilmesi, genel yaşam kalitesini önemli ölçüde artırır.

Kemiklerde ve diğer dokularda herhangi bir kesi uygulanmadığı için oldukça güvenli bir yöntem. İşlem sonrası ağrıların kısa süreli artması en muhtemel yan etkidir, fakat genellikle bir kaç gün içinde azalır. Allerjik reaksiyonlar, düşük tansiyon ve enfeksiyon çok çok nadir görünen komplikasyonlar arasındadır. Eğitimli ve tecrübeli ellerde yapılması, görüntüleme cihazı kullanımı ve steril olarak yapılması bu yan etkilerin olasılığını oldukça düşürür.

Sakroiliyak Eklem RF Ablasyon genellikle etkili bir ağrı yönetimi sağlar, ancak tek başına yeterli olmayabilir. Fizik tedavi, egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri tedavi sürecini destekleyebilir. Kapsamlı bir değerlendirme ve kişisel tedavi planı için bir algoloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim.

İğne giriş yerinde cilt enfeksiyonu, yapılacak olan bölgenin enfeksiyonu veya tüm vücudu etkileyen ciddi enfeksiyonlar varlığında yapılamaz. 

1. Randevu Alın

Zakkum Algoloji'ye adım atmak için ilk yapmanız gereken şey randevu almak. Buraya tıklayarak kolayca randevu alabilirsiniz.

2. Muayene ve Tanı

Randevu gününüz geldiğinde, alanında uzman doktorlarımızla yapacağınız detaylı muayene ve gerekli tetkikler sonucunda, size özel bir tedavi planı oluşturulacaktır.

3. Başarılı Tedavi

Size özel hazırlanan tedavi planı doğrultusunda, modern teknoloji ve uzman hekimlerimizin deneyimiyle başarılı bir tedavi sürecine başlayacaksınız.